Ongeval als automobilist

Als u ongeval heeft met fietser of voetganger 

Heeft u met uw motorrijtuig een aanrijding met een fietser of voetganger? Dan gelden er aanvullende wettelijke regels voor aansprakelijkheid. De wetgever beschermt hiermee kwetsbare deelnemers in het verkeer. Deze regels staan in artikel 185 van de Wegenverkeerswet. 
  • De wet beschermt kwetsbare deelnemers als fietsers en voetgangers.
  • Met uw motorrijtuig moet u vaak (deels) de schade vergoeden bij ongeval met fietser of voetganger.
  • Het hangt van uw verzekering af wat u vergoed krijgt.
Automobilist die achteruit rijdt

Wanneer geldt artikel 185 van Wegenverkeerswet?

Heeft u met uw motorrijtuig een ongeval waarbij een fietser of voetganger betrokken is? Dan gelden aanvullende regels voor aansprakelijkheid. Deze staan in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.
Een scooter, auto en brommer zijn bijvoorbeeld motorrijtuigen. Een trein, tram of metro niet. Soms is het niet zo duidelijk of het een motorrrijtuig is of niet. Bijvoorbeeld bij een e-step. Uw persoonlijk behandelaar geeft u hier meer uitleg over. 
  • Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering)
  • WA+ beperkt casco
  • Allrisk-verzekering

Een WA-verzekering is verplicht, omdat u zo verzekerd bent voor schade die u bij een ander maakt. Een voertuig mag zonder WA-verzekering niet de weg op. De overheid beschermt met deze wettelijke verplichting slachtoffers. 

Met WA+ beperkt casco bent u ook (deels) verzekerd voor schade aan uw eigen auto.

Met een Allrisk-verzekering bent u verzekerd voor schade aan uw eigen auto. Ook bij een aanrijding of vandalisme.

De verzekering vergoedt tenminste 50% van de schade van fietser of voetganger

De eigenaar van een motorrijtuig is voor ten minste 50% aansprakelijk voor de schade van een fietser of voetganger. Ook als de fietser of voetganger fouten maakte. Dit voelt misschien als oneerlijk. Dit zijn wettelijke regels. De wetgever beschermt zo kwetsbare deelnemers. Er zijn uitzonderingen als u kunt aantonen dat er overmacht was. 

U moet eventuele overmacht kunnen aantonen

Overmacht is er alleen als u als automobilist (of bestuurder van een ander motorrijtuig) kunt bewijzen dat u niets te verwijten valt over uw deelname aan het verkeer. Dus: u hield zich aan alle verkeersregels:
  • u hield zich aan de snelheid;
  • u had de juiste verlichting;
  • u gaf uw richting aan;
  • u had niet te veel gedronken of drugs gebruikt;
  • u reed op het juiste gedeelte van de weg, etcetera
  • u hield rekening met het onvoorspelbare gedrag van kwetsbare deelnemers.

Rekening houden met fouten van fietsers en voetgangers

Het is moeilijk te bewijzen dat u rekening hield met het gedrag van kwetsbare deelnemers. De eventuele verkeersfout van de voetganger of fietser moet zó onwaarschijnlijk zijn geweest dat u hiermee geen rekening hoefde te houden. Dit is bijna nooit het geval. Als automobilist moet u bijvoorbeeld rekening houden met overstekende kinderen bij een school. Of dat fietsers zonder verlichting rijden na een avondje stappen.

De verzekering vergoedt 100% van schade bij gewonde fietser of voetganger onder 14 jaar

Kinderen begrijpen het verkeer nog niet zoals een volwassene dat doet. Ze rennen onverwachts de straat op om nog even die bal te pakken. Of ze geven geen voorrang aan een auto, ook al komt die van rechts of rijdt die op een voorrangsweg. Raakt een kind jonger dan 14 jaar gewond? Dan heeft hij of zij recht op een volledige vergoeding van de schade. Zowel een schade aan spullen (fiets of kleding die stuk zijn) als voor de schade aan zijn of haar gezondheid. 

Bij kinderen is er zelden sprake van opzet

In uitzonderlijke gevallen krijgt een jonge deelnemer geen 100% vergoeding. Dan moet er wel sprake zijn van opzet. dat is bij kinderen (bijna) nooit het geval. Ze zijn te jong om de gevolgen van hun gedrag te overzien.
De WA-verzekeraar vergoedt de schade aan de fietser of voetganger. In het voorbeeld: de verzekering van de moeder. De vergoeding van de schade aan het voertuig hangt af van uw autoverzekering.

Formulier na een aanrijding Europees Schade Aangifte Formulier

Geen formulier meer? Download het hier!